Centrumgebied

Het CDA is blij dat er geïnvesteerd gaat worden in het centrumgebied van Rhenen.

Tijdens het rondetafelgesprek (RTG) met de wethouder heeft het CDA vooral kritiek geuit op de wijze waarop dit is ingestoken. Het klopt natuurlijk niet dat er een plan van aanpak ligt zonder daadwerkelijke resultaten en de gemeenteraad daar nu al 2,2 miljoen voor moet uitgeven. Daarom heeft het CDA een amendement voorgesteld om alleen het voorbereidingskrediet van 160.000 euro beschikbaar te stellen. Op het moment dat de plannen gereed zijn kan de rest van het bedrag alsnog beschikbaar gesteld worden. Zo is er ook meer zicht op de uiteindelijke kosten en lopen we achteraf niet tegen tekorten aan. Ook heeft het CDA moeite met de wijze waarop het college de inwoners wil betrekken. In de plannen staat dit niet duidelijk genoemd en tijdens het RTG wil de wethouder íedereen betrekken, behalve de toeristen (want het college weet wel wat goed voor hun is [citaat wethouder]).

Het belangrijkste gemis is voor het CDA dat er niet over de hoofdlijnen met de gemeenteraad is gesproken. Een simpel plannetje waar niet veel in staat en een mega bedrag vragen, dat kan natuurlijk niet. Want wat is nu eigenlijk het centrum van Rhenen? De historische binnenstad? De winkels? En wat is nu eigenlijk het doel van het centrumgebied, wat willen we nou eigenlijk bereiken met de plannen? Het CDA wil deze discussie voeren en heeft daarom een alternatief plan voorgesteld.

Tot slot heeft het CDA een voorstel ingediend om de coffeeshop uit te sluiten van de plannen. In iets dat we liever kwijt dat rijk zijn stoppen we zeker geen geld! Zo staat het CDA in de centrumdiscussie. De vraag is of het college de plannen überhaupt met enige visie wil gaan bekijken. En of de gemeenteraad genoegen neemt met nieuwe steentjes in de winkelstraat.

Margriet van de Vooren
CDA Rhenen